Malzemeler:
- 500 ml (2 su bardağı) tam yağlı süt
- 500 ml (2 su bardağı) krema
Hazırlanışı:
1.Çapı yaklaşık 18 santim, yüksekliği ise 8 santim civarında bir saplı tencereye sütü ve kremayı boşaltıp, birbirlerine karışması için bir iki kere karıştırınız.
2. Kenar yüksekliği en az 6 santim olan yaklaşık 28 santim çapında bir tavaya 1.5 santim yükseklik bırakarak su doldurunuz ve ocağınızın orta boydaki gözüne koyunuz.
3. Ateşin altını orta sıcaklıkta yakıp suyu kaynatmadan ısısını yükselttikten sonra en kısık ateşe getiriniz ve içinde süt dolu olan tencereyi su dolu tavaya oturtunuz. Süt dolu tencerede kapak olmayacak.
4. Sütü bu ısıdaki tavadaki suda 8-9 saat kaynamamasına dikkat ederek pişiriniz. Sütün sıcaklığının 48-50 derece civarında olması gerekmektedir. Su dolu tavada suyun bitmemesine dikkat ediniz, su çok eksilirse kaynar olmayan sıcak su ilave ediniz.
5. 8-9 saat sonra ocağın altını kapatınız ve tavayı içindeki süt kabıyla beraber evinizin veya mutfağınızın serin bir yerine terletme işlemi için koyunuz. (sütün soğutulma işlemi de diyebiliriz)
6. Terletme için, sütün üzerine tel bir süzgeci ters olarak kapatıp süzgecin üzerini mutfak havlusuyla örtünüz.
7. Sütün terlemesi için serin yerde en az 8-9 saat bekletiniz.
8. Bekleme sürecinden sonra havluyu ve süzgeci kaldırıp ocağın orta boydaki gözünde yine aynı metodla ve kısık ateşte sütü ikinci kere pişiriniz. Pişme süresi ilkinde olduğu gibi yine 8-9 saat olacak.
9. Süt ikinci defa piştikten sonra tekrar terleme işlemini 8-9 saat olarak yapınız.
10. İkinci terleme işleminden sonra havluyu ve süzgeci kaldırıp, sütün içinde olduğu tencereye kapak kapatarak, tencereyi buzdolabına koyunuz.
11. Dolapta 4-5 saat bekledikten sonra (daha fazlada bekleyebilir) sütün üzerinde oluşan kalın kaymak tabakası tencerenin kenarlarına yapışmış olacak. Kaymağı zedelemeden ve düzgün bir şekilde çıkarabilmek için yorgan iğnesini kullanınız. Bu işlem için yorgan iğnesini kaymağın tencereye değdiği kenarlarında gezdirerek kaymağı tencereden ayırınız.
12. Kenarlardan ayrılmış kaymağı bir yuvarlak bütün olarak tencereden zedelemeden çıkarmak zor. Kolaylık olsun diye tek yuvarlak kaymağı ortasından tekrar yorgan iğnesi kullanarak ikiye bölünüz.
13. İkiye ayrılmış kaymağın birinci parçasını çıkarmak için elinizi bu parçalardan birinin altına sokup bir kerede yukarı kaldırarak öteki elinizin üzerine ters çevirip çıkarınız ve saklayacağınız hafif çukur bir tabağa zedelememeye dikkat ederek aktarınız. (zedelenmesi tadında bir değişiklik yapmaz fakat güzel görüntüsünü bozabilir)
14. İkinci kaymak parçasınada aynı işlemi yaparak tabağa aktarınız. Yarım kesilmiş kaymak
parçalarını arzu ettiğiniz porsiyonlarda kesebilirsiniz. Evinizde yaptığınız kaymağı kahvaltılarda, değişik tatlılarla keyifle tüketebilirsiniz. Kaymağı çıkardıktan sonra geriye kalan sütü içebilir veya tatlı yapımında (sütlaç gibi) kullanabilirsiniz.http://www.yogurtkitabi.com/2011/12/evde-kaymak-yapm.html bloğundan kopyala yapıştır yaptım YOĞURT KİTABI.com arkadaşım çok güzel açıklamış çünkü:)bu güzel tarif için çok teşekkürler:)))
Sedefimmm,
YanıtlaSilBu nasıl zahmetli bir tariftir ya. Ellerine kollarına sağlık marifetli arkadaşım. Denerim desem yalan olur. Bu defa kahvaltıya geleceğimiz zaman yap desem yüzsüzlük olur. Artık sana kalmış:))
Sevgilerimle...
Canım elvanımmm seve seve yaparım :)öptümmmmm:)
YanıtlaSilSedocum; iyi uğraşmışsın ama değmiş doğrusu:)) Ellerine sağlık canım..
YanıtlaSilSedef uyumuycaz mı hiç bunu yaparken.:))Ellerine sağlık..
YanıtlaSilBeğenip,deneneyip ve paylaştığınız için ben teşekkür ederim...
YanıtlaSilYoğurt Kitabı
Paylaşımınız için ben teşekkür ederim:)
SilEvet biraz zor yapımı ama değdi yani :)))teşekkürler kızlarrr:)
YanıtlaSil