2 Haz 2021

Dereotlu Poğaça


 125g margarin(yumuşak)

 1 çay bardağı sıvı yağ

 1 çay bardağı yoğurt

 1 tatlı kaşığı sirke

 2 tam yumurta

 Tuz,Maydanoz,dereotu ,peynir 

2 paket kabartma tozu

 aldığı kadar un 

Yapılışı: 125g margarin,1 çay bardağı sıvı yağ,1 çay bardağı yoğurt 2 yumurta mikserle iyice çırp.1 tatlı kaşığı sirke ,tuz,dereotu,kabartma tozu ,un ekleyip iyice yogurunuz. 15 dak . dinlendiriniz.Diğer tarafta peynir ile maydanozu ve 1 yumurta akınını (sarısını üzerine sürücez)karıştırıp içini hazırlayınız.Hamurdan ceviz büyüklüğünde alıp istediğiniz şekilde ortasına iç malzemeden koyup güzelce kapatınız. Üzerine yumurta sarısı sürünüz.180 decere ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişiriniz

Pideli,Soslu Köfte


 

  • 500 gr kıyma
  • 1 büyük soğan rendelenmiş(suyu sıkılmış )
  • Çay kaşığınin ucuyla kabartma tozu
  • 2 dolu yemek kaşığı galeta unu
  • 1 çay kaşığı karabiber ve kimyon
  •  tuz
  • taban için;
  • 2 adet tırnak pide(küçük küçük doğranmış)
  • sosu için;
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytiyağ yağ
  • 1 çay kaşığı kimyon, karabiber, pulbiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • yeteri kadar sıcak su
  • üzeri için;
  • 3 yemek kaşığı tereyağı(ben sade yağ kullandım)
  • servis ve suslemek için;
  • 1 domates
  • 2 sivri biber
  • 1 kase  yoğurt
  1. Önce köftemiz için soğanı rendeleyip hafif suyunu sıkıyoruz ve kalan  malzemeleri karıştırıp iyice yoğuruyoruz.
  2. Hazırladığımız  köfteyi istediğimiz boyutta elimizin içinde yuvarlak ve hafif yassı olacak şekilde yapıp busdolabında 2 saat dinlendiriyoruz.
  3. Sonra dinlenen köftelerimizi ister tavada  kızartıyoruz.
  4. Köfteler kızarırken doğranmış pideleri servis tabağına alıyoruz.İsterseniz pideleri önce tavada ısıtabilirsiniz.
  5. Sonra kızaran köfteleri  pidelerin üzerine dizip sos malzemelerini hazırlıyoruz.
  6. Sosu için: sıvı yağ ve salçayı birkac dakika kavurup bahartlarını ve tuzunu ekliyoruz.
  7. Yavaş yavaş sıcak su ekleyerek ketcaptan az daha akışkan bir kıvam olana dek su ekleyerek karıştırıyoruz.
  8. 3-4 dk sosumuzu kaynatıp altını kapatıyoruz ve köftelerin üzerine gezdiriyoruz.
  9. Tereyağını ocakta kızdırıp üzerine gezdiriyoruz.
  10. Servis yaparken yoğurt közlenmiş veya kızarmış domates ile süsleyerek servis yapabilirsiniz. Ben sadece domates kullanmayı tercih ettim. Afiyet olsun...
DEVAMINI OKUYUN..

Kadın Budu Köfte


 Ailece özellikle büyük kızım Dilaramın çok sevdiği kadın budu köfte.Soğukken bile yediğim tek köfte.

500 gr kıyma

1 büyükçe Boy Soğan
1 çay Bardağı Pirinç
1 Tatlı Kaşığı Yenibahar 
1,5 Tatlı Kaşığı Kimyon
1 Tatlı Kaşığı Karabiber
1 Tatlı Kaşığı Tuz
2 diş sarmısak

Yarım Su Bardağı Ayçiçek yağı
1 Su Bardağı un 
2 yumurta sarısı


Yapılışı 
Pirinçler   haşlanır ve süzülür. Yemeklik olarak ince ince doğranan soğanlar,sarmısak önceden ısıtılmış büyükçe bir tavaya alınır. Orta ateşte 1 - 2 dakika pişirildikten sonra  kıymanın yaklaşık olarak yarısı eklenerek kavrulur.  Kimyon, yenibahar,  karabiber ve tuz eklenir.  Kıyma saldığı suyu tekrar çekene kadar kavrulur.

Kıymanın çiğ olan diğer yarısı derin bir yoğurma kabına alınır, üstüne haşlanılan pirinçler eklenir. Kimyon, yenibahar, karabiber ve tuz ile baharatlandırılır.   sonra pişmiş kıyma da, karıştırma kabına eklenir ve güzelce tüm malzeme birbirine yedirilmek üzereiyice yoğurulur. Yoğurma işleminin ardından üstü kapalı bir şekilde buzdolabında yaklaşık 30 dakika kadar dinlendirilir.Şekillendirilen köfteler önce una, sonra yumurtaya batırılır. tavada iyice kızdırılan ayçiçek yağında, her bir yüzü altın sarısı renkte oluncaya kadar kızartılır.  Fazla yağının giderilmesi için köfteler  peçete serili bir tabağa çıkarılır. Ardından servis tabağına alınır.Ben makarna ve yoğurtlu semizotu salatası ile servi yaptım siz arzunuza göre servis yapabilirsiniz.Afiyet olsunnn...
DEVAMINI OKUYUN..

31 May 2021

Erikli.Terbiyeli Semizotu


 

DEVAMINI OKUYUN..