28 May 2014

Şambali:)


İzmirimize özgü nefis bir tatlı:) hele yanında dondurma veya kaymakla yemeğe doyulmaz:)))

4 su bardağı irmik
2 su bardağı yoğurt
1 su bardağı fıstık
1 su bardağı un
2 paket vanilya
2 paket kabartma tozu
Şerbeti için;
6 bardak şeker
6 bardak su
5 damla limon

Yapılışı:Şerbeti için; 6 bardak şeker 6 bardak suyla kaynatılır. Yaklaşık 5 dakika kaynayan şerbet, 5-6 damla limon suyu eklenip ocaktan alınır. Hamuru için; 4 su bardağı irmik, 2 su bardağı yoğurt, 2’şer paket vanilya ve kabartma tozu güzelce karıştırılır. 1 su bardağı un yavaş yavaş eklenip hamur özleştirilir ve yağlanmış tepsiye dökülüp düzgün bir şekilde yayılır. Hamurun üzerine (kızarması için) irmik serpilip eşit aralıklarla fıstıklar yerleştirilir. Şerbetten biraz gezdirilip 15-20 dakika dinlendirilir. Dinlenen şambali inceden ortalama 180 derecede ısıtılmış fırında nar gibi kızarana kadar pişirilir. Pişen Şambali biraz dinlendirilir ve üzerine ılık şerbeti dökülür.Afiyet olsun:)

2 yorum:

  1. İşte gerçek şambali tarifi. Annem çocukken komşularının fırına şambali yapmaya getirdiğini anlatırdı. Onunda hatırladığı şerbet önceden gezdirilip biraz bekletilmesiydi. Senin tarifinde de aynı yöntem var, ellerine sağlık Sedefciğim tarifini not ettim sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Sedef hanımcığım ellerinize sağlık tek kelimeyle süper olmuş Sevgiler..

    YanıtlaSil